Μεσογειακά τοπία

  • ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ

Όταν μιλάς για τα Χάνια κινδυνεύεις να παρασυρθείς! Τι να πρωτοπείς για ο Παλιό  Ενετικό Λιμάνι με τη θέα στον Αιγυπτιακό Φάρο τον Χτισμένο από τους Ενετούς γύρω στο 1320, που σε κερδίζει  όχι μόνο με τη μεγάλη ιστορία του. Στο ενετικό λιμάνι  μαγεύεσαι από τα παλιά κτήρια που συναντάς στις περιπλανήσεις σου.

 2) ΤΑ  ΓΡΑΦΙΚΑ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ 

Όταν σεργιανήσεις στα πλακόστρωτα σοκάκια της Παλιάς Πόλης πίσω από τα Νεώρια και το Λιμάνι θα ξελογιαστείς , δε θα σταματάς να βγάζεις φωτογραφίες μπροστά από όμορφες γραφικές γωνιές, κρυφές καμάρες, λιθόκτιστα βενετσιάνικα κτίσματα κι ενετικά τείχη, και   αμέτρητα μαγαζάκια που κρύβουν πολλές εκπλήξεις!

3) Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΗΣ ΣΠΛΑΝΤΖΙΑ

Ο φημισμένος πλάτανος της Πλατείας 1821 (Πλατεία Σπλάντζια, όπως είναι γνωστή), με θέα στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Νικόλαου. Ανάμεσα στην Παλιά Πόλη και το Κουμ Καπί, εδώ όπου στο παρελθόν ήταν τούρκικη συνοικία, είναι ένας από τους σταθμούς που πρέπει να κάνεις για να πεις το καφέ σου.

4) ΤΟ ΚΟΥΜ ΚΑΠΙ Η «ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΆΜΜΟΥ»

Ανάμεσα στο Λιμάνι και την περιοχή της Χαλέπας, βρίσκεται μία από τις πιο δημοφιλείς συνοικίες της πόλης δίπλα στο κύμα,  με μεγάλη ιστορία. Τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας είχε δημιουργηθεί ένα ολόκληρο χωριό Αράβων που τους ονόμαζαν «χαλικούτες». Αυτοί ζούσαν μέσα σε χαμόσπιτα και καλύβες και εργάζονταν στο λιμάνι και στην αγορά σε δουλειές που δεν έκαναν οι ντόπιοι. Η περιοχή αυτή ονομαζόταν στα τουρκικά Kum Kapisi («Πόρτα της Άμμου») από την ενετική πύλη που σώζεται ακόμη εκεί.

5) ΝΕΩΡΙΑ –  ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Στην ανατολική άκρη του Παλιού Λιμανιού, θα συναντήσεις λιθόκτιστα κτίσματα με αψιδωτή πρόσοψη ( είναι κατασκευές του 15ου αιώνα) . Ονομάζονται Νεώρια ή  «Αρσενάλια». Επί Ενετών υπήρχαν 23 νεώρια, ενώ σήμερα παραμένουν μόλις 9. Ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το Μεγάλο Αρσενάλι, που τα τελευταία χρόνια στεγάζει το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.

7) Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

Αν θελήσεις να χαθείς στα αρώματα από τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα  όπως είναι η τσικουδιά, τα βότανα, τα τυρία κ.ά.) θα επισκεφτείς τη Δημοτική Αγορά της πόλης η οποία είναι χτισμένη από1913 ανάμεσα από την Παλιά και την Νέα Πόλη , είναι ένα ακόμα ιστορικό μνημείο  που συστήνω να δείτε.

8) ΤΟ ΚΙΟΥΤΣΟΥΚ ΧΑΣΑΝ  ΤΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟ ΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

Ένα ακόμα χτίριο  της Τουρκοκρατίας που δηλώνει αντιπροσωπευτικό δείγμα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής είναι το Κιουτσούκ Χασάν (ή Γιαλί Τζαμισί), το οποίο βρίσκεται στην καρδιά του Παλιού Λιμανιού, στην Ακτή Τομπάζη και με θέα στον Αιγυπτιακό Φάρο.

9)  Η ΧΑΛΕΠΑ… Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ  

Ανατολικά του Ενετικού Λιμανιού, δεσπόζει η αρχοντική συνοικία Χαλέπα, όπου το 1910 έζησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

10) ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΘΕΑ

Το Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στη Χαλέπα, στεγάζεται στο κτήριο που αποτέλεσε την κατοικία του το διάστημα 1880-1910. Όταν ξεναγηθείς στα δωμάτια του , στο κήπο του και στο γκαράζ όπου διασώζονται τα δυο αυτοκίνητα του, θα αισθανθείς τη θερμοκρασία του χεριού του στο χέρι σου και την ανάσα του στο μάγουλο σου, ενώ η ιστορική του διαδρομή θα γίνει  βίβλος σου. Στην περιοχή Ακρωτήρι, θα συναντήσεις και τους Τάφους των Βενιζέλων, από όπου η πανοραμική θέα στα Χανιά είναι ονειρική.